Η σωστή διαρρύθμιση της κουζίνας

kitchen

Το βασίλειο των γυναικών! Είτε μαγειρεύοντας είτε κουτσομπολεύοντας, οι περισσότερες νοικοκυρές περνούν στην κουζίνα αρκετές εργατοώρες. Η καθημερινή «εργασία» του μαγειρέματος μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερη αν η κουζίνα μας είναι διαμορφωμένη σωστά και έξυπνα, ώστε να μας εξυπηρετεί και να μας λύνει τα χέρια!

Όσο μικρή κι αν είναι μια κουζίνα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία άνετη και βολική περιοχή εργασίας. Κι εδώ έρχεται η έννοια της εργονομίας! Τα πιο hot σημεία κάθε κουζίνας που σέβεται τον εαυτό της είναι 3: ψυγείο, νεροχύτης, ηλεκτρική κουζίνα! Αν λοιπόν χωροθετήσουμε αυτά τα τρία κέντρα δραστηριότητας στη σωστή διάταξη, οι οικιακές εργασίες θα απλοποιηθούν στο λεπτό!

Γνωστά και ως το «τρίγωνο εργασίας», στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της μεταξύ τους απόστασης. Ξεκινώντας με γνώμονα αυτό θα τοποθετηθούν στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα της κουζίνας μας.

 

Διάταξη σε σχήμα Γ

Στη διάταξη αυτή τα έπιπλα είναι τοποθετημένα σε δύο τοίχους κάθετους μεταξύ τους. Η διάταξη αυτή επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε πλήρως με ντουλάπια τον ένα τοίχο, εφ’ όσον κάτι τέτοιο δένει αρμονικά με το σύνολο. Συνήθως οι αρχιτέκτονες υιοθετούν αυτή τη λύση σε περιπτώσεις που οι κουζίνες είναι μικρές. Έτσι, και ελευθερία κινήσεων υπάρχει και λειτουργικότητα και εργονομία και, πάνω απ’ όλα, πολλά ντουλάπια!

Η διάταξη των ηλεκτρικών συσκευών είναι το πλέον φλέγον ζήτημα! Η πιο καλή  λύση είναι φούρνος, νεροχύτης και εστίες στην πλευρά με τον πάγκο ενώ το ψυγείο στην άλλη πλευρά. Βεβαίως υπάρχουν και τα δύσκολα σημεία.

kitchen

 

Ευθύγραμμη διάταξη σε έναν τοίχο

Συνηθίζεται σε μικρά σπίτια, αλλά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις μεγάλες κουζίνες! Η σειρά που ακολουθείται είναι η εξής: ντουλάπια στο επάνω και στο κάτω μέρος και συνήθως δίπλα στο νεροχύτη, το πλυντήριο πιάτων – αν υπάρχει. Σε μία άκρη τοποθετείται το ψυγείο και δίπλα του μία τροφοθήκη-στήλη. Στο άλλο άκρο του τοίχου τοποθετούνται οι εστίες μαγειρέματος για να μένει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος για τον πάγκο εργασίας. Για λόγους οικονομίας, ο φούρνος θα πρέπει να είναι στο κάτω μέρος του πάγκου. Ο νεροχύτης τοποθετείται συνήθως κάτω από το παράθυρου και αποτελεί μέρος του πάγκου εργασίας.

 

Τι πρέπει να προσέξετε; Τη σωστή διάταξη εστιών, νεροχύτη, φούρνου και ψυγείου, ώστε η δουλειά να γίνεται εύκολα και γρήγορα!

 

Παράλληλη διάταξη σε δύο τοίχους

Η λογική αυτή είναι αντίστοιχη με αυτή της διάταξης σε έναν τοίχο, μόνο που η απέναντι πλευρά – απέναντι δηλαδή από το νεροχύτη – περιλαμβάνει τα ντουλάπια και το ψυγείο. Έτσι, ο χώρος είναι πιο λειτουργικός, με τις εστίες, το φούρνο και το νεροχύτη τοποθετημένα από την απέναντι πλευρά.

Η συγκεκριμένη διάταξη, εφ’ όσον φυσικά μπορεί να εφαρμοστεί στο χώρο που διαθέτουμε, έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει πλούσιους χώρους αποθήκευσης τροφίμων, αλλά και λοιπών οικοσκευών. Όπως και να το κάνουμε, τους αποθηκευτικούς χώρους πολλοί αγνόησαν όταν σχεδίαζαν το σπίτι τους, όταν όμως ήρθε η ώρα να το κατοικήσουν κατάλαβαν ότι ποτέ δεν είναι αρκετοί!

 

Διάταξη σε σχήμα U

kitchenΗ χαρά της νοικοκυράς – αρκεί να υπάρχει ο ανάλογος χώρος φυσικά. Η συγκεκριμένη διάταξη προσφέρει πολλές επιλογές στην τοποθέτηση των ηλεκτρικών συσκευών και συγχρόνως ευκολία κινήσεων, λειτουργικότητα και εργονομία. Το μόνο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι ο φωτισμός και η πλευρά που δεν έχει ντουλάπια να είναι ανοιχτή στο χώρο. Διότι στην περίπτωση που μια τέτοια διάταξη κουζίνας φτιαχτεί σε ένα μικρό δωμάτιο, το οποίο επικοινωνεί με ο υπόλοιπο σπίτι με μια πόρτα, τότε όσοι βρεθούν σε αυτό το χώρο θα έχουν της αίσθηση ότι τους «πλακώνει». Στο κέντρο του U μπορεί να τοποθετηθεί το τραπέζι της κουζίνας.

 

 

 

 

 

Νησίδαkitchen

Η νησίδα στο κέντρο της κουζίνας μπορεί να αποτελέσει συμπλήρωμα για όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, καθώς εκτός από τους πολύτιμους αποθηκευτικούς χώρους, δίνει και μία έντονη προσωπικότητα! Για να κάνετε όμως κάτι τέτοιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ο ανάλογος χώρος. Στη νησίδα μπορεί να τοποθετηθούν και οι εστίες για το μαγείρεμα. Στο πάνω μέρος τα νησίδας τοποθετείται ο απορροφητήρας με την κατάλληλη καμινάδα. Η νησίδα πέρα από τους αποθηκευτικούς χώρους μπορεί να διαθέτει συρταρωτό ή κανονικό τραπέζι φαγητού, καθώς και μπαρ για ποτά ή σνακς.

 

Η διάταξη των ντουλαπιών

Μια βασική αρχή από την οποία δε μπορεί να ξεφύγει ο σχεδιασμός μιας σύγχρονης κουζίνας είναι τα πολλά ντουλάπια. Το συνηθισμένο ερώτημα όταν χτίζετε μια κουζίνα είναι «τι θα τα κάνω τόσα ντουλάπια;». Όταν όμως είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσετε, διαπιστώνεται ότι δεν είχατε προβλέψει αρκετά. Επειδή είναι δύσκολο εκ των υστέρων να κάνετε παρεμβάσεις, μην τσιγκουνεύεστε ποτέ τα ντουλάπια! Στα επάνω ντουλάπια, τα λεγόμενα κρεμαστά, τοποθετούνται τα ποτήρια και τα πιάτα. Στα ψηλά, συρόμενα ντουλάπια που είναι προσβάσιμα από δύο πλευρές, τοποθετούνται συρτάρια με χωρίσματα για μπουκάλια, κουτιά και κονσέρβες. Ντουλάπια με ρηχές, συρμάτινες θήκες και στις πόρτες για μικρές συσκευασίες και μπαχαρικά, ειδικά καλάθια για φρούτα και λαχανικά ακόμη και για ψωμί, είναι μερικά ακόμη από τα αξεσουάρ που κυκλοφορούν στην αγορά με σκοπό την αύξηση των αποθηκευτικών χώρων για τρόφιμα.

Στα κάτω στοιχεία, οι συνδυασμοί είναι περισσότεροι, καθώς προστίθενται και συρτάρια, που αποδεικνύονται ίσως πιο πρακτικά από τα ντουλάπια, καθώς δεν είναι απαραίτητο να σκύψετε για να ψάξετε το εσωτερικό τους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *